Jarní odemykání zahrady v Klenčí pod Čerchovem

11. 5. 2017

Vyzbrojeni pracovním nářadím se začátkem května již tradičně setkali učitelé, rodiče a děti při společném „odemykání“ zahrady školky.

Vyčistilo se jezírko, upravila vrbová chýše, plelo se, okopávalo, čistilo a upravovalo. Mezi pomocníky byli i sourozenci a dokonce někteří, kdo školku dříve navštěvovali. Pracovní úsilí všichni završili táborákem a společným opékáním špekáčků.

Byli to právě rodiče, kdo školce začal s úpravou zahrady pomáhat už v minulosti. Díky tomu tu děti dnes mohou trhat drobné ovoce, pomáhat s jeho zpracováním, hrát si, experimentovat s vodou i jinými přírodninami, pozorovat. Vytvořené vazby mezi pedagogy a místní komunitou chce školka dále rozvíjet a udržovat, stejně jako svoji zahradu. Jinak koncipovaná nabídka předškolního vzdělávání je pro školku navíc jedním ze způsobů, jak v obci udržet mladé lidi.

Aktuálně je připravena projektová dokumentace na další obnovu a rozvoj zahrady, na niž školka získala naši nadační podporu ve výši 150 tisíc korun. Dalších 650 tisíc korun bude při dodržení všech smluvních podmínek uvolněno na samotnou realizaci, jejíž dokončení je plánováno do podzimu 2018. Autorem architektonického návrhu je Ing. arch. Petr Sladký.