Školka v Klenčí seznámila se studií zahrady rodiče

27. 2. 2017

Poměrně skromný záměr, jak zlepšit stávající využití zahrady školky v Klenčí pod Čerchovem, dal věci do pohybu v mnohem širší míře, než iniciátoři proměny původně očekávali. Kromě zahrady by měla nový kabát nakonec získat i samotná budova školky.

Svůj záměr školka již několik měsíců pilně konzultuje s architektem Petrem Sladkým z Atelieru VAS.  S jeho návrhem se měli minulý týden možnost seznámit rodiče a zástupci městyse Klenčí, kteří by obnovu zahrady rádi vhodně skloubili s plánovaným opláštěním budovy. Diskutovalo se hlavně o možnostech mimonadačního financování, realizace s pomocí rodičů a o vhodné etapizaci projektu.

Stávající využití zahrady školky je orientováno na environmentální vzdělávání. Prostor je členěn do několika částí odkazujících na běžná venkovská prostředí jako na návsi, na panské hrázi, za humny, v sadu, v dřevníku nebo na dvorku. Každá z těchto oblastí by měla s obnovou zahrady získat nové kvality a širší pole využití.

Do plánování zahrady školka zapojila kromě nejmenších dětí také studenty Gymnázia J.Š. Baara, kteří si vyzkoušeli, jak vypadá navrhování herních prvků pro zahradu se znalostí požadavků na její využití.

Z nadačního programu Zahrada hrou může školka získat na proměnu své zahrady příspěvek do výše 800 tisíc korun.